AZ ELLÁTÁS IGÉNYBE VÉTELÉNEK MÓDJA

 

            A kérelmező vagy törvényes képviselője az intézmény által készített formanyomtatványt írásban és szóban is benyújthatja, a kérelemben szereplő dokumentumokkal együtt a székhely intézmény titkárságára. A beérkezett kérelmet nyilvántartásba vesszük. Általában a kérelem kitöltését már megelőzi egy tájékoztatás az intézményi elhelyezés feltételeiről, az intézményi életről, melyet minden esetben a szakmai igazgató tesz meg az érdeklődőknek. Kérelmünk és általános tájékoztatónk honlapunkon is megtalálható (www.szentborbala.hu) és letölthető.

            A szakmai igazgató az intézményi elhelyezés előtt elvégzi az előgondozást. A kérelmezők részére írásos tájékoztatót is átadunk.

            Az előgondozás szakaszában az előgondozást végző személy tájékozódik az igénybevevő életkörülményeiről, egészségi állapotáról, szociális helyzetéről, annak megállapítása céljából, hogy az igénybevevő állapotának és szükségleteinek megfelel-e az intézmény szolgáltatása. Felkészíti őt az intézményi életre. Átadja az intézménnyel kötendő megállapodás tervezetet, a Házirendet és tájékoztatja a térítési díj várható mértékéről. (Az előgondozás elvégzése után a személyes találkozás során szerzett tapasztalatok alapján kerül kitöltésre az Előgondozási adatlap. Mindezzel egyidejűleg történik meg a gondozási szükséglet vizsgálata során az Értékelő lap kitöltése, majd az igazolás a gondozási szükséglet vizsgálatáról.

            Ha a beérkezett dokumentumok és az előgondozás alapján szerzett információk alapján a szakmai igazgató az intézményi orvossal konzultálva úgy ítélik meg, hogy a kérelmező gondozása-ápolása intézményünkben nem valósítható meg, kérelmezőt írásban értesítjük kérelme elutasításáról, és egyben javaslatot teszünk az ő számára megfelelőbb elhelyezési lehetőségről.

            Ha a gondozási szükséglet vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy a kérelmező gondozási szükségletének mértéke a 4 órát nem haladja meg, - ami feltétele az intézményi elhelyezésnek,- tájékoztatjuk a házi gondozás lehetőségeiről.

            A megállapodási szerződést az ellátottal vagy törvényes képviselőjével a beköltözés napján a fenntartó vagy az általa megbízott személy köti meg. A magállapodás polgárjogi szerződés, melyben mindkét fél számára az együtt élés legfontosabb szabályait, a nyújtott szolgáltatás elemeit és az ellátott szolgáltatással szembeni kötelezettségeit tartalmazza az időtartam meghatározásával.